خطاطی، خوشنویسی، نقاشیخط

آموزش کار با لاک الکل بر روی چوب

آموزش کار با لاک الکل بر روی چوب

امروزه اصطلاح لاک الکل  زیاد شنیده می شود و برای هنرهای تزیینی و جلا دادن چوب،ساز و گچ بری و انواع هنرها استفاده می شود.

با همراهی ما و خواندن مقاله  آموزش کار با لاک الکل بر روی چوب نحوه اجرای لاک الکل روی چوب خواهید دانست شلاک چیست و از مقدار ترکیب لاک و الکل با یکدیگر آشنا می شوید و به خوبی طرز اجرای لاک الکل روی چوب آموزش می بینید، در پایان مقاله هم فایل PDF مقاله قرار داده است تا در هر زمانی بخواهید به این آموزش دسترسی داشته باشید.

طرز تهیه لاک:

لاک به آن شلاک نیز گفته می شود،از شپش مخصوصی است که از شیره درخت انجیر تغذیه و مایع قهوه ای تیره ای ازخود خارج می کند به طوری که این شیره، حیوان را در خود جا می دهد و روی شاخه درخت انجیر مانند یک نوع برجستگی می چسبد، این مایع قهوه ای رنگ پس از تصفیه شدن در بازار به عنوان شِلاک به فروش می رسد.
شِلاک از هند شرقی صادر می شود. برای رنگ کاری،ورقه های نازک شِلاک مورد مصرف هستند. خوبی و بدی آن از رنگ آن تشخیص داده می شود.

بهترین نوع شِلاک، زرد و روشن است که دارای رنگی لیمویی است.

برای چوب های روشن بایستی شِلاک بی رنگ شده مصرف گردد. لاک بی رنگ شده را می توان از طریق شیمیایی به وسیله بی رنگ کردن آن بدست آورد. شِلاک بی رنگ شده، بایستی در زیر آب نگهداری شود زیرا هوای آزاد بعد از مدت کمی آن رابه تکه بهم چسبیده تبدیل می کند.در این حال لاک چروکیده شده و بعداً دوباره رنگ زرد اولیه را بدست می آورد و دیگر در الکل حل نمی شود بلکه فقط در اتر حل می گردد.

به علت قیمت گران لاک، اکثراً آن را با صمغ های بی ارزش از قبیل کلروفون و غیره مخلوط کرده و آن را تقلب می نمایند، محلول لاک و الکلی که از این نوع لاک تهیه شده باشد بسیار بد خشک می شود، چسبناک است و بعدها شکننده می شود.

آماده سازی لاک و الکل

برای یک لیتر الکل به صد گرم شلاک نیاز داریم.قبل از ترکیب شلاک با الکل شلاک ها را نرم کنیم که راحتتر حل شود . به محلول خود ۲ تا ۳ درصد موم اضافه کینم زیرا موم باعث می شود که لاک الکل به دست آمده شکننده نباشد و پس از کار روی سطح چوب ترک نخورد.

از طرفی لاک و الکل بدون موم در موقع مصرف کردن احتیاجبه روغن زیادی دارد و از این جهت سطح کار دارای روغن زیادی می گردد که چنانچه پس از خاتمه رنگ کاری روغن آنگرفته نشود سطح کار مات (کور) و کثیف به نظر می آید.

یکی از کارهای معمول در تهیه لاک الکل ،حل کردن شلاک در الکل با حرارت است که این مورد باعث می شود محلول به جوش آید و پس از کار معیوب و متورم گردد.پس باید به صورت غیر مستقیم حرارت دادکه محلول به جوش نیاید.

پس از ترکیب محلول باید اجازه بدهیم محلول لاک الکل ته نشین بشود واز قسمت شفاف و عاری از لکه آن برای آستری استفاده کنیم.

بو م کردن چوب جهت لاک و الکل کاری

قبل از لاک الکل زدن باید روی سطح چوب روغن زد تا بافت چوب مشخص بشود وکمی رنگ تیره بگیرد می توان از روغن بزرک برای این کار استفاده کرد.

روغن های معدنی برای این منظور مناسب نیستند زیرا روغن های معدنی برخلاف روغن های نباتی خشک نمی شوند.همچنین برای چوب هایی که خلل و فرج زیادی دارند نیازمند رنگ زیادی هستند به همین دلیل از ماده های پرکننده ای به نام سنگ پنز یا خاک آجر استفاده میشود که به دو شکل پودری  و به شکل بلوکی به بازار عرضه می شود.

ابتدا یک قشر لاک و الکل روی چوب کشیده می شود. این مایع باعث چسبیدن ماده پرکننده در داخل خلل و فرج چوب می گردد.

البته ماده پرکننده فقط وسیله ای است که لاک را به داخل خلل و فرج چوب بکشد. سنگ پنز را کاملاً می سایند و پس از نرم شدن در پارچه بسیار لطیفی می ریزند و انتهای آن را می بندند. در اثر تکان دادن این بسته روی سطح چوب خاکه ی سنگ پنز روی لاک و الکل پاشیده می شود.

خاکه ی سنگ پنز در اثر مخلوط شدن با لاک و فشار که نه پشم به داخل چوب نفوذ می کند. باید دقت شود تا لاک روی سطح چوب نماند بلکه فقط سوراخ ها و خلل و فرج چوب را پرکند.

چطوری چوب را با لاک الکل آستری کنیم؟

  • صفحاتی که اصطلاحا بوم شده اند باید ۲۴ ساعت در جای گرم نگهداری شوند که اگر برجستگی روی سطح چوب ایجاد شد با سنباده یا نمدی که روی آن سنگ نیز پاشیده شده است سنباده زده شود تا ناهمواری آن از بین برود و سطح کاملا مسطح و یکدست شود.
  • بعد از این مرحله لاک الکل رقیق را با پیستوله روی سطح پاشید و مجددا عمل پودر پنر زنی تکرار شود. یا اینکه یک دست رنگ رقیق و کم رنگ با بکار بردن سنگ پنز مالیده شود تا چشمه های احتمالی پر شود.
  • اگرسوراخ های روی سطح چوب هنوز وجود داشت می توان از پرکردن سوراخ های چوب با لاک استفاده کرد. در مرحله بعد روی سطح را که به وسیله سنگ پنز و یا ماده پرکننده دیگر پرکرده ایم یک قشر لاک به وسیله کهنه پشم که مخصوص رنگ دست دوم است ایجاد می کنیم. در اینجا باید رعایت کرد که کهنه پشم لاک و الکل روی سطح کار نایستد بلکه آن را به صورت دایره و یا دایره های شعاع بزرگ و یا مانند عدد ۸ لاتین روی سطح کار مالش داد. در رنگ دست دوم اکثراً بایستی کهنه را به دور کار مالید.پارچه پشم از وسط کار خود به خود عبور می کند. پس ازاینکه به اندازه کافی رنگ روی کار مالیده شد، کار را مجدداً چندین ساعت در جای گرمی می گذارند تا خشک شود.
  • درمرحله بعد مقداری لاک و الکل رقیق به آن زده و روی آن شروع به مالش می کنیم. روی سطح رنگ بایستی آنقدر کار شود تا کهنه کاملاً خشک شود.
  •  در این مرحله به کهنه به جای لاک و الکل کمی الکل خالص زده می شود تا سطح کار کاملاً صاف گردد.
  • بعد از پرداخت کردن بایستی روغن سطح کار از آن گرفته شود. برای این کار کهنه تمیزی روی کهنه پشمی که در دست داریم می کشیم و یا با سرعت بیشتری روی سطح کار می مالیم تا آن پارچه نو روغن را به خود جذب کند، برای گرفتن روغن سطح کار می توان جوهر گوگرد را با مقیاس ۱۰ تا ۱۵ درصد درآب رقیق کرد و با کهنه تمیز روی سطح رنگ مالید.
  • بعد از اینکار روغن روی سطح کارها بالا می زند، با پاشیدن پودر تالک  که روغن را به خود جذب می کند و پارچه ای تمیز سطح کار را پاک می کنند.
  • این کار را می توان با پولیش زدن نیز انجام داد، به این ترتیبکه ماده پولیش را روی سطح کار مالیده سپس با کهنه تمیز روی سطح رنگ می مالند تا سطح کار کاملاً براق شود خمیر پویش را نشان می دهد.
آموزش کار با لاک الکل بر روی چوب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *